Pages

Friday, August 19, 2011

Lailatulqadar: Mencari kemuliaan Taqarrub


Ramai orang pancit di akhir Ramadhan. Sedang Nabi Muhammad S.A.W mengajar kita supaya memperbanyakkan ibadah di sepuluh akhir Ramadhan. Barangkali mood aidilfitri menguasai suasana. Masjid dan surau kembali lengang. Tumpuan mula beralih kepada persiapan menyambut hari raya.

Gunakanlah kesempatan 10 hari terakhir Ramadhan untuk membekalkan kekuatan spiritual 11 bulan yang mendatang.

Sabda Rasulullah S.A.W:

"..dan barangsiapa yang mendirikan (ibadah) pada malam Lailatulqadar dengan penuh keimanan dan penghayatan (mengharapkan redha Allah), nescaya diampunkan baginya segala dosa-dosa yang telah lalu."-Riwayat Muslim.

Al-Imam an Nawawi rhm menyebut:

"Lailatulqadar adalah seafdal-afdal malam di dalam setahun. Barangsiapa yang mengadakan ibadah (qiamullail) pada malam Lailatulqadar sekalipun ia tidak diberi taufiq untuk menyaksikan alamat-alamat Lailatulqadar, nescaya ia dibalas dengan balasan yang tersebut."

Maka rebutlah peluang taqarrub ini. Ia menjadi sunnah Baginda dan rebutan amalan salafussoleh untuk mendekatkan diri kepada Allah.

Rasulullah S.A.W pernah bersabda, :

"..daripada Aisyah Rha berkata: Adalah Rasulullah S.A.W selalu beriktikaf pada sepuluh akhir Ramadhan dan Baginda S.A.W bersabda: Rebutlah bersungguh-sungguh peluang untuk mendapatkan Lailatulqadar pada malam-malam sepuluh akhir Ramadhan"
- Riwayat Imam Bukhari.

dan dari Aisyah Rha berkata:

Adalah Nabi Muhammad S.A.W apabila memasuki sepuluh akhir Ramadhan, Baginda bersungguh-sungguh mengerjakan ibadah dan menghidupkan malamnya dan menggerakkan anak isterinya (agar bangun beribadah) "-Riwayat Imam Bukhari dan Imam Muslim.

Apakah kita tida beriya-iya menyambut malam yang penuh barakah itu?

Allahummarzuqna lailatul qadr fi hazihissanah wa fi kulli sanah.


0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...